FOCUS ΣΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, WIDE ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Οδός Ακαδημίας







Οδός Ακαδημίας: Ένας δρόμος που "βιάστηκε"
Γεννάδιος, Λομβέρδος, Κυριακού, Κοντόσταυλος, Δεληγιώργης,…. Τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα «μεγάλα» αυτά ονόματα;
Η οδός Ακαδημίας, στην οποία βρίσκονταν τα μέγαρα και οι κατοικίες τους.
Ο αθηναϊκός αυτός δρόμος όμως ο οποίος σήμερα αναζητά την χαμένη του ταυτότητα συγκέντρωνε και ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας δραστηριότητας αφού εκεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα βρίσκονταν τα κτίρια του Δημοτικού Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου, του Στρατοδικείου ακόμα και η …φαρμακαποθήκη.
Τα περισσότερα από τα επιβλητικά αυτά κτίρια έγιναν θυσία στο βωμό της προσαρμογής της Αθήνας στα ευρωπαϊκά αστικά πρότυπα(;) των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Αποτέλεσμα, το τσιμέντο να έχει καταστρέψει όχι μόνο την αισθητική αλλά και την ιστορική γνώση των πολλών κατοίκων αυτής της πόλης.
Και όμως στις αρχές του 19ου αιώνα η οδός Ακαδημίας ήταν ο πνεύμονας της πολιτικής και της οικονομικής ζωής της πόλης.
Περί το 1845 σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέχου και σε οικόπεδο που πρόσφερε ο Γεώργιος Γεννάδιος κτίζεται επί της οδού Ακαδημίας η εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή.
Την ίδια περίπου περίοδο ο Γεννάδιος κτίζει το σπίτι του σε οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της Ακαδημίας με τη Χαριλάου Τρικούπη. Αρχικά στο κτίριο εγκαταστάθηκε η γαλλική αρχαιολογική σχολή .Στη συνέχεια σ΄αυτό βρήκε στέγη η Ιόνιος Σχολή αλλά και η δημόσια εμπορική σχολή. Δυστυχώς όμως το κτίριο αυτό κατεδαφίστηκε την δεκαετία του ΄80 για να δώσει τη θέση του σε κτίριο γραφείων.
Στην άλλη πλευρά της γωνίας βρίσκονταν ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο(κυρίως βιβλιοπωλεία). Λίγο παραπάνω και πριν την γωνία της Ακαδημίας με την Ιπποκράτους, ο τραπεζίτης Δ. Λομβέρδος, κτίζει το 1925 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Α. Ζάχου κτίριο για να στεγάσει την συλλογή βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ακαδημίας,Σόλωνος,Ασκληπιού και Μασσαλίας βρίσκονταν το Δημοτικό Νοσοκομείο(σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Αθηναίων). Η θεμέλιος λίθος μπήκε το 1836 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1842. Η έκταση των 9 στρεμμάτων στην οποία ανεγέρθηκε το νοσοκομείο ανήκε σε μεγάλα ονόματα της εποχής όπως : Νεγρεπόντη, Μωραϊτη, Δημητριάδη κ.α.
Ακριβώς στην διπλανή γωνία σε κτίριο του 1857 βρίσκονταν τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών  Λίγο παραπάνω στην γωνία με την Ομήρου ήταν το μέγαρο Κυριακού, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο ενώ στη γωνία με τη Βουκουρεστίου βρίσκονταν το μέγαρο Κοντοσταύλου με περιβόλι που έφθανε μέχρι την Βαλαωρίτου.
Στη γωνία της Ακαδημίας με την Κριεζώτου βρίσκονταν το κτίτιο του Στρατοδικείου το οποίο κτίσθηκε με σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα E. TROUMP.
Στην γωνία Ακαδημίας και  Κανάρη το 1890 κτίσθηκε σε σχέδια Τσίλλερ το μέγαρο Δεληγιώργη το οποίο μάλιστα σώζεται μέχρι σήμερα .
Περί το 1860 στην γωνία Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφία κτίζεται η στρατιωτική φαρμακαποθήκη το κτίριο της οποίας στη συνέχεια με διάφορες προσθήκες «φιλοξενεί» το υπουργείο Στρατιωτικών.
Σήμερα η Ακαδημίας δεν θυμίζει σε τίποτε το ένδοξο παρελθόν της αφού απ΄όλα αυτά έχουν απομείνει ελάχιστα κτίρια.
πηγή: Real Estate News
Powered By Blogger

Αναγνώστες