FOCUS ΣΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, WIDE ΣΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΦΕΝΕΟΣ "ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ" - PART 1

helen_lake3_zoom

helen_lake_zoom

limni_christos

Ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς δήμους του Νομού Κορινθίας, με έδρα την Γκούρα, ο Δήμος Φενεού δικαίως έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για τη μοναδικής ωραιότητας θέση του.
Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Άνω-Κάτω Ταρσού.
Στα κρυστάλλινα νερά της τεχνητής λίμνης Δόξας καθρεφτίζονται οι πανέμορφες κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης, ενώ το «Παλιομονάστηρο» στο κέντρο της λίμνης είναι το «Ποντικονήσι» της Κορινθίας.
Η περιοχή του Φενεού εκτείνεται σε ένα μεγάλο οροπέδιο σε σχήμα τριγωνικό, «στεφανωμένο» από πυκνά δασοβουνά, γειτονεύοντας δυτικά με το Νομό Αχαΐας και το Νομό Αρκαδίας νότια.
Το μέγιστης αισθητικής και οικολογικής αξίας οροπέδιο του Φενεού «κουβαλάει» στη γη το μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας.
Οι ποταμοί Όλβιος και Δόξα μετέφεραν τους χειμώνες τα νερά τους στην πεδιάδα, καθώς δεν είχαν έξοδο προς τη θάλασσα, μετατρέποντας την πεδιάδα σε λίμνη, ενώ οι καταβόθρες που συνεχίζουν να βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σαϊτάς «ρουφούσαν» τα νερά της λίμνης.
Ο Ηρακλής φέρεται ως ο κατασκευαστής των καταβόθρων, ενώ άλλες μυθικές εκδοχές τις παρουσιάζουν σαν εισόδους προς τον Άδη.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε από τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900 π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες.
Το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού δημιούργησαν οι Αχαιοί το 1500 π.Χ., οι οποίοι υπό την αρχηγία του βασιλικά των Αρκάδων Αγαθήνορα έλαβαν μέρος με 60 πολεμιστές στον Τρωικό Πόλεμο.
Στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας του Φενεού και κοντά στα σημερινά Καλυβάκια βρισκόταν η Ακρόπολη του Φενεού. Στις ανασκαφές των ετών 1958-1961 ανακαλύφθηκε Ναός αφιερωμένος στο Θεό Ασκληπιό.
Σε δεσπόζουσα θέση στη λίμνη «Δόξα» βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «φονιά», που είναι ονομαστική παραφθορά του Φενεού. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, υπό την αρχηγία του Ηγούμενου της Μονής Ναθαναήλ και τη βοήθεια πολλών άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές. Με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ πολλοί πλούσιοι κάτοικοι βοήθησαν σημαντικά με μεγάλες χρηματικές προσφορές το Μοναστήρι, καθιστώντας το σπουδαία οικονομική δύναμη στην περιοχή.
Η Μονή ανακαινίστηκε το 1754. Είναι τριώροφη με εσωτερική κεντρική αυλή που στεγάζει το Ναό του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Σημείο αναφοράς του Ναού το ξύλινο σκαλιστό - επιχρυσωμένο τέμπλο, γεμάτο παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη.
Η θέα από το μπαλκόνι της Μονής είναι επιβλητική προσφέροντας στα μάτια του επισκέπτη «άγρια» και παρθένα ομορφιά. Η φιλοξενία στη Μονή είναι απαράμιλλη.

Feneos or Pheneos (Greek: Φενεός, Latin: Pheneus) is a municipality in Corinthia, Greece. Its population was 2,359 as of 2001. The seat of the municipality is in Goura.

In ancient times the area was considered part of the Arcadian region. Feneos lies at the foot of Mount Cyllene, mythical birthplace of the god Hermes. It therefore served as an important cult centre for the god, notably during the annual festival of the Hermaea.

In the Aeneid, Evander's fond memories of a visit by Aeneas' father Anchises to Feneos are one factor in his decision to ally his Arcadian colonists to the Trojans.

Όλες οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από την πρόσφατη εκδρομή των καλών μου φίλων Ελένης και Χρήστου στην περιοχή της Ζήριας! Τους ευχαριστώ για την ευγενική τους "χορηγία" στο zoom!!

3 σχόλια:

Coskunca είπε...

Hi Gvarvakis,
Nice photo from beatiful lake.
Thanks for sharing...

Maria B. είπε...

υπέροχη η περιοχή και πολύ δοκιμασμένη στο παρελθόν. όσες φορές και να πάω δεν την χορταίνω. βλέπεις το εξοχικό μας είναι στην κόρινθο και πάμε αρκετά συχνά !
πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!
καλό βράδυ γιώργο μου

Λιακάδα είπε...

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΟΠΙΟ! ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ ! σΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Powered By Blogger

Αναγνώστες